5 mýtov o koučovaní, ktorým by ste nemali veriť

O koučovaní sa v dnešnej dobe veľmi veľa hovorí, no nie všetky informácie sú pravdivé alebo presné. V tomto článku vám priblížime najčastejšie mýty o koučovaní, ktoré v spoločnosti kolujú, a pokúsime sa vysvetliť, ako to v skutočnosti pri koučovaní prebieha.

Taktiež si vysvetlíme, čo nám absolvovanie koučovania a kontakt s koučom môžu priniesť a čo je jeho zmyslom. Dozviete sa aj to, prečo sa pre koučovanie rozhodnúť a čo všetko zobrať do úvahy.

1. Kouč mi poradí

Jedným z najčastejších mýtov o koučovaní je tvrdenie, že kouč je odborník a expert vo všetkých témach, ktoré preberá s koučovaným. Že mu kouč dá potrebné rady účinné na všetko, čo potrebuje riešiť. Že kouč vie odpovede na všetky otázky a koučovaný už iba urobí to, čo mu kouč poradil, a všetko bude vyriešené.

Kouč je však expert na koučovanie. Nemá úlohu odborného poradcu, ani konzultanta. Kouč je sprievodca koučovaného, ktorého pomocou otázok navedie na cestu k jeho správnemu riešeniu, zmýšľaniu alebo pohľadu na vec.

Možno by sme odvážne mohli kouča prirovnať k umelcovi. Vedie totiž vašu ruku po pomyselnom životnom plátne a vy štetcom maľujete najlepšie ako len viete. Ale funguje to iba vtedy, ak vy sami chcete.

Kouč povzbudzuje ľudí rozmýšľať. Niekedy rozmýšľať inak ako doposiaľ. Vedie ich k tomu, aby zo seba vydolovali to najlepšie, aby to vedeli použiť a aby vedeli na sebe ďalej pracovať, rozvíjať sa a budovať to, po čom túžia. Potrebné zdroje na uskutočnenie našich cieľov má totiž v sebe každý z nás.

2. Koučovanie je iba pre firmy

Ďalším mylným pohľadom na koučing je tvrdenie, že je to metóda určená výhradne pre firmy alebo biznis. Opak je pravdou, veď aj vo firme sú predsa koučovaní ľudia. Ľudia, ktorí často riešia rozhodovacie dilemy, výzvy z pozície lídra, zlepšenie spolupráce s kolegami alebo svoj rozvoj. A podobné témy sa nás dotýkajú aj v súkromí.

Navyše naše správanie v pracovnom prostredí je silno ovplyvnené tým, ako sa správame doma. Tieto dve veci nejde oddeliť.

3. Koučovanie je niečo ako psychoterapia

Stretávame sa tiež s názorom, že koučovanie je terapia alebo odvetvie psychológie. Zase je to inak, pretože koučovanie sa zameriava na dosahovanie cieľov v aktuálnom čase: na vaše učenie, vaše postoje, vašu voľbu riešení, vašu cestu.

Terapia a psychológia riešia problémy a dysfunkcie v správaní. Často skúma minulosť a príčiny, ktoré spôsobujú nežiadúci stav, nefunkčnosť, blok.

Pokiaľ napríklad chcete zistiť, prečo vám niečo bráni uskutočniť svoje ciele a chcete nájsť odpoveď v minulosti, terapeut či psychológ je správna voľba.

V koučovaní podľa metodiky Solution Focused Coaching, ktorú využívame aj u nás v Improvera, nepátrame po príčinách či problémoch, ale zameriavame sa na riešenie, na budúcnosť.

4. Koučovanie je odborná príprava pre nováčikov na určitej pozícii

Táto predstava býva ďalším častým nesprávnym označením alebo interpretovaním zmyslu koučovania. Nemá to s odbornosťou nič spoločné. Kouč môže pokojne koučovať aj kozmonauta, pričom nemusí byť v tejto oblasti vôbec odborníkom. Ide o zmenu spôsobu myslenia a nie o odbornosť.

U nováčikov (a nielen u nich) môže byť koučovanie prínosné napríklad v utriedení myšlienok čo chcete dosiahnuť a tiež ako to dosiahnete podľa vás čo najlepšie.

Kouč pomáha dostať ľudí tam, kam chcú ísť.

Naopak pre odbornú prípravu a rýchly návod ako to už niekomu fungovalo si vyberte dobrého mentora. Býva to človek, ktorý roky pôsobí na danej pozícii a má kompetencie v danej oblasti. Mentor vám podá svoje riešenia cez svoju „optiku“ a na základe svojich znalostí a skúseností.

O rozdieloch medzi koučom a mentorom si tiež môžete prečítať aj v našom inom článku.

5. Koučovanie je o kladení otázok

Takéto tvrdenie isto pobaví nejedného skúseného kouča. Technika a metodika koučovania spočíva v podstatne hlbších zmysloch ako iba v komunikačných nástrojoch typu kladenie otvorených či uzavretých otázok.

Koučovanie predovšetkým vytvára prostredie podporujúce otvorenosť, dôveru a partnerstvo. Povzbudzuje koučovaného premýšľať, hľadať možnosti, niekedy doslova snívať a „lietať“. Tým sa zvyšuje sebauvedomenie a naštartujú sa zmeny založené na poznaní koučovaného.

Koučovanie pomáha u koučovaného:

  • Objaviť čo chce
  • Uvedomiť si všetko čo dokáže
  • Nájsť možné riešenie
  • Prevziať zodpovednosť za naplnenie svojho cieľa

Je to podobné ako príslovie o tom, že je užitočnejšie svojho blízkeho naučiť chytať ryby, ako mu jednu dočasne uloviť, aby sa najedol pre túto chvíľu.

Chcete si vyskúšať na vlastnej koži koučovanie? Napíšte nám, teší sa na vás naša koučka Martina Belišová.