Ako zvládnuť svoju nerozhodnosť ?

Každý deň na nás číha množstvo situácií, kedy je potrebné sa rozhodnúť. Niektoré rozhodnutia idú spraviť ľahko, iné zaberú viac času a niektoré nechávame takzvane vyhniť. Následkom je naša nespokojnosť a pocit, akoby sme uviazli v bahne, z ktorého sa nevieme pohnúť ďalej.

Aké sú dôvody našej nerozhodnosti? Na čo si dať pri nerozhodnosti pozor? A ako sa dá v rozhodovaní zlepšiť?

Prečo je rozhodovanie také náročné?

Predstavte si jednoduchú situáciu. Sedíte v reštaurácii a chcete si vybrať niečo naozaj chutné. Jedálny lístok však ponúka toľko rôznych jedál, že sa neviete rozhodnúť, čo si vybrať. Podvedome začnete pociťovať stres, až si nakoniec vyberiete to, čo vždy, to, čo váš partner alebo to necháte na čašníka. Len aby ste mali výber rýchlo za sebou.

Rozhodovanie môže byť náročné kvôli príliš veľkému množstvu možností na výber. Hovoríme o rozhodovacej alebo aj analytickej paralýze.

Poďme sa pozrieť aj na o niečo zložitejšiu situáciu. Čo ak ale máte na výber z viacerých pracovných ponúk? Akým spôsobom sa budete rozhodovať? A ako rýchlo sa rozhodnete?

Riešime možné alternatívy a varianty „čo ak“. Máme obavy zo zlyhania či z možných následkov. Alebo sa zapodievame tým, čo si pomyslia ostatní. Napokon sa nerozhodneme nijako, lebo živíme do nekonečna pochybnosti o správnosti svojho rozhodnutia.

Jedným z dôvodov váhania pri rozhodovaní je strach z toho, či sa rozhodneme správne.  

V oboch vyššie uvedených prípadoch dominuje túžba po čo najlepšom rozhodnutí hraničiaca s perfekcionizmom, ktorý vás blokuje.

7 tipov ako na rozhodovanie

  1. Ovládnite svoj strach. Často býva iba neracionálnou obavou z niečoho, čo je neznáme alebo zo zlyhania. Mýliť sa je však ľudské. Chyby k nášmu životu neodmysliteľne patria. Správne i nesprávne rozhodnutia nám pomáhajú vykročiť zo svojej komfortnej zóny a nestáť na mieste.
  2. Spraviť dobré, nie perfektné, rozhodnutie stačí. Nezablokujte sa hľadaním dokonalosti.
  3. Neanalyzujte príliš logicky, zvážte svoj inštinkt. Rozhodnutie nemusí byť vôbec jednoduchšie, keď zozbierate všetky logické argumenty pre a proti. Berte ohľad na svoje skúsenosti a pocity, ktoré nikdy neklamú a sú jedinečné práve pre vás.
  4. Stanovte si čas, do kedy sa rozhodnete. Nemíňajte svoju drahocennú energiu viac, než je naozaj užitočné.
  5. Skúste si precvičovať rýchle rozhodovanie na malých veciach. Postupom času sa z nácviku stane rutina, ktorá vám uľahčí riešenie každej dilemy.
  6. Obmedzte množstvo alternatív na výber na 3 až 5. Obmedzíte tým úroveň, ktorú dokážete pri rozhodovaní zvládnuť. Vyberajte iba z možností, ktoré zvažujete najviac.
  7. Verte si o niečo viac. Dobre mienená rada z vášho okolia je vždy iba subjektívnym pohľadom toho, kto vám radí. Spoľahnite sa viac na seba. Vy samy viete, čo je najlepšie pre vás. A každé rozhodnutie je príležitosťou niečo sa o sebe naučiť, nie zlyhať.

Môže byť nerozhodnosť aj prospešná?

Niekedy váhanie dáva drahocenný čas na premýšľanie o situácii. Poskytuje možnosť získať viac informácií a zvážiť okolnosti. Ak sa nemôžete rýchlo rozhodnúť, môže to byť znakom toho, že na výbere vám skutočne záleží. Môže to byť tiež varovanie, že sa chystáte urobiť nesprávne rozhodnutie.

Je potrebné si však uvedomiť, že ak sa rozhodnete nerozhodnúť, vzdáte sa svojej možnosti voľby. Niekto iný môže byť prijatý na pracovné miesto, ktoré ste chceli alebo váš vysnívaný byt kúpi niekto iný. Preto je dôležité, aby vás nerozhodnosť neblokovala úplne alebo vás neoberala o príležitosti, ktoré sa už nemusia viac zopakovať.

Využite preto vyššie uvedené tipy k vášmu efektívnemu rozhodovaniu!

Zaujala vás táto téma? Zvyknete občas uviaznuť na mŕtvom bode? Potrebujete sa rozhodnúť? Napíšte nám!