15 tipov na zvýšenie angažovanosti tímu v online prostredí

Aj vy riešite, ako počas home office nestratiť spojenie so svojím tímom? Tešíte sa na spoločné virtuálne mítingy a snažíte sa zvýšiť motiváciu tímu, aj keď sa s kolegami nestretnete osobne? Prečítajte si mojich 15 tipov na zvýšenie angažovanosti tímov, ktoré sú inšpirované pohľadom detí a ich bezstarostnosťou.

Ako nestratiť pozornosť?

Pred časom som pozorovala svoju dcéru pri virtuálnom vyučovaní s pani učiteľkou a ďalšími 20-timi spolužiakmi. Čo je úžasné na ich stretnutiach? Celý čas pracujú ako usilovné včeličky a nestrácajú pozornosť. Stále sa usmievajú. Preložené do reči manažéra tím bol dostatočne angažovaný a podával výkon nad očakávanie. 

Ako sa to deťom darí aj napriek tomu, že sú v spojení iba virtuálne? Odpoveď je jednoduchá. Deti sú spontánne, kreatívne, vidia príležitosť vo všetkom novom a hľadajú spôsob, ako sa v každom momente spoločne baviť a smiať. Detským svetom sa môžeme inšpirovať aj pri podpore súdržnosti tímov a zvýšení motivácie. 

Vyskúšajte nasledujúcich 15 jednoduchých tipov na zvýšenie angažovanosti a možno vás výsledky príjemne prekvapia: 

  1. Virtuálny „pokec“ – dohodnite si čas a porozprávajte sa s kolegami pri virtuálnej kávičke alebo čaji ako vo firemnej kuchynke.
  2. Virtuálny obed s kolegom – okrem kávičky sa môžete s kolegami aj spoločne virtuálne naobedovať a porovnať svoje kuchárske výtvory.
  3. Virtuálne narodeninové prekvapenie – má niekto z vášho tímu narodeniny a vy to nemôžete osobne osláviť? Pripravte mu virtuálne prekvapenie. 
  4. Tímový vtip dňa – nastavte si bodovanie, určite si tému (športové vtipy, kameňáky) a vymýšľajte. Potešia sa najmä notorickí firemní vtipkári. 
  5. Pesnička na každý deň – spoločne určite jedného kolegu z tímu, ktorý vyberie pesničku/speváka/skupinu dňa. Pustite si ju napríklad pri spoločnom virtuálnom obede. 
  6. Míting so začiatkom v netradičnom čase – netradičný čas (napríklad 8:34 ráno) si ľudia niekedy zapamätajú lepšie, ako ten tradičný.
  7. Míting na netradičnom mieste – už vás nebaví stále mítingovať z toho istého miesta pri stole v kuchyni? Osviežte spoločne mítingy výberom netradičného miesta (balkón, lavička v parku).
  8. Prezraďte, čo máte „po ruke“ – podeľte sa navzájom medzi sebou o to, čo máte práve na svojom stole a budete prekvapení, čím sa obklopujú kolegovia a čo nutne potrebujú na online poradu.   
  9. Zdieľanie pozitívnych zážitkov – pred mítingom si v tíme navzájom vymeňte pozitívne zážitky, vtipné príhody alebo veci, za ktoré ste úprimne vďační. 
  10. Míting postojačky – začnite míting postojačky, prechádzajte sa počas neho a možno dostanete nové skvelé nápady.
  11. Virtuálna „talking stick“ – aj pri virtuálnom mítingu sa môže stať, že si budete skákať do reči. Vyskúšajte podávanie si virtuálnej „talking stick“ – kto ju drží, ten má aktuálne slovo.
  12. Zo zákulisia home office – zdieľajte skolegami „pikošky“ zo zákulisia svojho home office. Každý má vlastné špeciálne rituály, ktoré môžu byť pre iných inšpiratívne alebo úsmevné. 
  13. Virtuálny teambuilding – kto povedal, že teambuilding nemôže byť virtuálny? Dajte si spoločne piatkové pivo a zabavte sa s celým tímom online.
  14. Čo o mne ešte neviete? – ak sa chcete s kolegami lepšie spoznať, zahrajte si hru, v ktorej o sebe každý niečo prezradí. Prelomíte tým ľady a môže to byť zábava. 
  15. Rýchle tímové ankety – blesková tímová anketa (kto nosí najlepšie obedy? kto robí najlepšie prednášky?) pred spoločným mítingom váš tím dobre naladí.

Možno sa niektoré tipy nedajú použiť priamo vo vašom tíme. Každý jeden sa však dá upraviť pre potreby vašej firmy a kolegov. Môžu slúžiť aj ako inšpirácia a vy vymyslíte vlastné spôsoby, ako zvýšiť angažovanosť v tíme, ktoré potom budete zdieľať ďalej. 

Pre viac informácií nielen k tejto téme nás neváhajte osloviť.