5 inšpiratívnych kníh pre vašu kariéru a osobný rozvoj

Knihy sú nevyčerpateľnou studnicou nových informácií a inšpirácie. Ak prechádzame náročným obdobím a odhodlávame sa vykročiť novým smerom, máme tendenciu siahnuť po literatúre, ktorá nám dá správny impulz a motiváciu. V našom dnešnom článku sme sa zamerali na knihy, ktoré vám môžu pomôcť v oblasti vašej kariéry i v osobnom rozvoji. Všetko záleží od toho, ako ku knihe pristupujete. Nezabúdajte na to, že len knihy vám zmenu nepomôžu docieliť. Podstatné je vykročiť zo svojej komfortnej zóny a nebáť sa zmeny, ktorá je vždy nevyhnutná. 

1. Atómové návyky – James Clear 

Niet žiadnych pochýb o tom, že náš život je tvorený návykmi. Návyky predstavujú istý typ autopilota, ktorým si zjednodušujeme život. Siahnuť ráno po telefóne, uvariť si kávu a stráviť čas surfovaním na sociálnych sieťach neznie ako príklad produktívneho rána. Naše návyky nás formujú a umožňujú nám kráčať vpred v každej oblasti nášho života. 

Ak ste si už na sebe všimli, že s vašimi návykmi nie je niečo v poriadku a chcete ich zmeniť, siahnite práve po knihe Atómové návyky. Autor majstrovsky rozpracoval jednotlivé fázy formovania pozitívnych návykov. Zároveň poradí, ako sa zbaviť svojich zlozvykov. Chcete viac čítať? Viac sa hýbať? Venovať viac času podnikaniu? Pochopíte, že veľké zmeny pozostávajú z malých krokov, ktoré robíme každý deň. Kniha obsahuje množstvo príbehov, s ktorými sa autor počas písania knihy stretol a ktoré môžu pre vás predstavovať skutočne skvelú motiváciu. Budovanie podnikania i lepšieho osobného života sa začína pri rozhodnutiach, ktoré robíme každý deň. 

2. Nauč sa to! – H. L. Roediger III 

Učíme sa celý svoj život. Po ukončení školy to vyzerá tak, že memorovanie poznatkov sa pre nás stane minulosťou a už viac nebudeme musieť dlhé hodiny sedieť nad komplikovanými poznatkami. Po nástupe do práce však veľmi rýchlo zistíme, že realita je iná. Kniha Nauč sa to! zmení váš pohľad na učenie. Bežne sme zvyknutí veci mnohokrát opakovať alebo niekoľkokrát čítať, aby sme si ich zapamätali. Čo ak existuje efektívnejší spôsob, ako sa niečo naučiť a ako zvládnuť nové postupy? 

Kniha je založená na množstve vedeckých poznatkov z oficiálnych štúdií, ktoré sa problematikou učenia zaoberajú. Rovnako v nej objavíte inšpiratívne príbehy skutočných ľudí, ktorí zvládli náročné skúšky (v škole, kariére i osobnom živote) pomocou svojich vlastných techník. Kniha je vhodným materiálom nielen pre študentov, ale pre každého, kto sa chce stále zlepšovať a učiť

3. Koniec prokrastinácie – Petr Ludwig  

Umenie odkladať veci na neskôr mnoho z nás zvládlo vybudovať do monštruóznych rozmerov. Plánujeme a zaoberáme sa tým, čo by mohlo byť. Zároveň však vždy, keď príde na lámanie chleba, zahodíme svoje plány (alebo ich v lepšom prípade odložíme na neskôr). Odkladať veci na neskôr nás oberá o tú najcennejšiu komoditu, ktorú vo svojom živote máme – o čas. 

Chápeme, že prestať odkladať veci na neskôr (prestať prokrastinovať) nie je jednoduché. Ak správne identifikujete svoj problém, môžete na ňom začať pracovať a vyťažiť zo života oveľa viac. Kniha Koniec prokrastinácie je mimoriadne vecná a problémy pomenováva priamo a bez opisov. Obsahuje 3 hlavné bloky, ktoré vám pomôžu zatočiť s chorobným odkladaním vecí na neskôr. 

4. Umenie vystupovať – Amy Cuddy

Vystupovanie pred publikom bez trémy a koktania patrí medzi jednu z najťažších úloh. Pravdou však je, že vystupovaniu sa vo svojom živote nevyhneme. Pracovný pohovor, konferencia, prezentácia pred potenciálnymi sponzormi – skôr alebo neskôr nás fakt, že nevieme správne vystupovať, dobehne. Problémy s prezentáciou sú veľmi často dôvodom, prečo sa nepustíme do projektu, ktorý sa rodí v našej hlave. 

Umenie vystupovať vám pomôže poraziť bloky, ktoré vás obmedzujú. Kniha je zaujímavá i z toho dôvodu, že autorka hovorí o vlastných problémoch, ktoré ju dlhé roky držali späť. Možnosť posmechu nás často drží späť. Vo chvíľach, kedy záleží na úprimnosti sa z neznámeho dôvodu správame falošne. Nie sme vo svojej koži. Kniha obsahuje vtipné príbehy i užitočné rady, ktoré vám pomôžu posunúť svoju schopnosť správne vystupovať a komunikovať. Nenaservíruje vám však všetko na striebornom podnose. Zameriava sa predovšetkým na problematiku toho, ako si uvedomiť seba v konkrétnom okamihu. 

5. Blog za milión – Natasha Courtenay-Smith 

Možno vás výber našej poslednej knihy prekvapil. Blog je však dnes už bežnou súčasťou mnohých portálov a stránok ponúkajúcich služby. Už dávno nie je len o kozmetických preferenciách alebo móde. Prečo budovať svoj blog na webe alebo na sociálnych sieťach? Nuž blog vám môže významne pomôcť pri budovaní vašej osobnej značky. Budovaní povedomia o tom, že ste odborníkom v určitej oblasti a pomôcť vám tak vo vašej kariére. Blog vám pri podnikaní pomôže s budovaním skvelej komunity, ktorá je často tou najlepšou reklamou. Blogy sa dnes vyskytujú i pri stránkach inštalatérov. A patria medzi najčítanejšie! Vedieť si veci šikovne a jednoducho opraviť veci doma je výhodou – pre závažnejšie opravy vždy voláte odborníka a vôbec nie je na škodu zveriť svoju domácnosť do rúk tomu, koho blogy sú vám sympatické. 

Blog za milión poskytuje užitočné rady pre začínajúcich i skúsených blogerov. Umožní vám lepšie pochopiť podstatu blogov a ich tvorby. Hoci sa zaoberá predovšetkým blogmi, ktoré sa stanú prácou, užitočné tipy obsahuje pre každého, kto bloguje pre radosť alebo je blog súčasťou jeho stránok. 

Veríme, že si z nášho zoznamu vyberiete knihu, ktorá vás zaujme. Literatúra vám v mnohých prípadoch pomôže lepšie pochopiť podstatu, samotná akcia je už na vás. S dostatkom informácií a odhodlania budú i kroky do neznáma úspešné. 

Ste na kariérnej križovatke a chcete sa lepšie zorientovať ako ďalej? Oslovte nás.