Životopis: Čo prezradí o človeku a čo si všímať ako prvé?

Výber nového člena tímu je výzvou pre každého HR profesionála. Osobne ma vždy najviac zaujíma, ako nováčik zapadne do konkrétneho tímu či prostredia danej firmy. Táto jemná chémia medzi nováčikom, lídrom a ostatnými členmi tímu je niečo, čo nie je možné vyčarovať ani znalosťami, ani rokmi skúseností. Prvé náznaky súladu môže poskytovať už životopis uchádzača. Čo všetko sa dá z neho prečítať? Spĺňa uchádzač očakávania od danej pozície? A čo si overiť na osobnom pohovore, ak uchádzač postúpi ďalej?

Podľa Carrier Builder Survey (The Ladders) venuje 39 % HR profesionálov každému CV menej než 1 minútu. 19 % z nich venuje životopisu menej než 30 sekúnd. Za tak krátku dobu si stihnú ako prvé všimnúť predovšetkým tieto 4 veci:

  1. Celkový vzhľad a forma
  2. Fotka
  3. Posledné pracovné skúsenosti
  4. Niečo osobné

Celkový vzhľad a forma

Skúsené oko HR profesionála hneď vidí, či ide o uchádzača, ktorý si s prípravou životopisu dal prácu alebo nie. Hovorí to o jeho záujme o konkrétne pracovné miesto a o firmu ako takú. Taktiež môže veľa povedať o dôslednosti a zmysle pre detail. Často je to aj o schopnosti jednotlivca predať sa a prezentovať sa v čo najlepšom svetle.

Čo vzbudzuje otázky?

  • Názov životopisu, ako napr. cv12.doc, cv_verzia1.doc: „Koľko verzií životopisu existuje a prečo ich je viac?“ alebo „Vyhľadáva si uchádzač aj inak profesijne zameranú prácu?“
  • Názov životopisu micinkakovacs.pdf a pod.: „Je neformálnosť v súlade s obsadzovanou pozíciou a kultúrou firmy?“
  • Životopis bol zaslaný bez akéhokoľvek sprievodného textu a/alebo motivačného listu: „Aký je skutočný záujem kandidáta o pozíciu, resp. o firmu?“
  • Gramatické chyby: „Je to otázka znalostí alebo nedôslednosti?“
  • Príliš dlhé vety s dlhým opisom: „Dokáže kandidát formulovať stručne a jasne?“, „Je v bežnom rozhovore zrozumiteľný?“

Fotka

Dať do životopisu svoju fotku naznačuje otvorenú hru zo strany uchádzača. Upravenosť ukazuje na profesionalitu. Úsmev na fotke je určite skôr plus. Pri pohľade na usmiate tváre máme tendenciu usmiať sa tiež. Usmiateho človeka si zvyčajne zapamätáme ako niekoho, kto nám je sympatický. Veď kto by chcel do tímu zachmúreného pesimistu?

Čo vzbudzuje otázky?

  • Chýbajúca fotka: „Čo je dôvodom, že fotografia chýba? Chce niečo skryť, nemá vhodnú fotografiu alebo niečo iné?“
  • Výstredná fotka: „Je kandidát extrovert a je rád stredobodom pozornosti?“ , „Ako to sedí k obsadzovanej pozícii?

Posledné pracovné skúsenosti

Zaujímavé je sledovať celkový progres v kariére uchádzača. Ak niekto pôsobí celú kariéru v jednej profesii, naznačuje to špecializáciu v danom odbore a bohaté skúsenosti v ňom. Zároveň to naznačuje motiváciu byť profesionálom v tom, čomu sa venuje.

Horizontálny posun v kariére zase naznačuje ambície a schopnosť prevziať zodpovednosť aj za viac úloh alebo za iných ľudí. Niektoré publikácie naznačujú, že trendom budúcnosti sú získané skúsenosti z viacerých profesií a odvetví a väčšia komplexnosť skúseností. Ukazuje to rozhodne aj flexibilitu a schopnosť adaptovať sa na rôzne podmienky a prostredie.

Čo vzbudzuje otázky?

  • „Diera“ v životopise: „Čo v tomto období robil a prečo to neuviedol priamo?“ alebo „Venoval sa štúdiu, rozvoju alebo oddychoval?“
  • Zmeny práce: „Za čo menil?“, „Kam ho to posunulo?“, „Rozšírilo to jeho kompetencie?“
  • Popis kompetencií v pozíciách bez dosiahnutých výsledkov: „Ako bol v danej roli úspešný?“
  • Veľa prívlastkov v popise: „Čo z toho je najrelevantnejšie?“ , „Čo boli jeho najdôležitejšie kompetencie?“
  • Málo skúseností: „Aký druh školení, či koučovanie by po nástupe potreboval?“
  • Neaktuálnosť: „Aký je dôvod nedoplnenia aktuálnej pozície?“

Niečo osobné

Mám rada, keď je súčasťou životopisu aj zmienka o záujmoch uchádzača a stručný popis toho, ako sa sám vníma. Nie sme odlišnými osobami doma a v práci. Keď sa niekto venuje celý život tenisu, bude mať rozhodne vytrvalosť a húževnatosť, ale aj určitú mieru individualizmu. Pokiaľ niekto rád hrá hokej, pravdepodobne bude vedieť fungovať ako tímový hráč. Ak kandidát rád cestuje, bude zrejme uprednostňovať zmenu a nové podnety pred rutinou. Ak bol ako študent v zahraničí, má skúsenosť s cudzím prostredím a je samostatný. Ak rád číta, je pre neho možno dôležitý benefit vzdelávania.

Čo vzbudzuje otázky?

  • Dynamika v trávení voľného času: „Zodpovedá pracovná náplň tomu, čomu sa kandidát rád venuje?“, „Nebude v pozícii demotivovaný?“
  • Chodí rád do lesa a číta knihy: „Bude ho tešiť práca v tíme / v „open space“?“, „Do akej miery uprednostňuje samostatnú prácu alebo home-office?“

Nájsť toho pravého kandidáta na určitú pozíciu je vždy výzva. Životopis môže naznačovať mnoho vecí, ale nemal by byť jediným merítkom vhodnosti. Často stojí za to spomaliť a „nájsť ihlu v kope sena“ aj pomocou iných metód výberu. V prístupe HR profesionála to chce často aj nadhľad, zahodenie všetkých predpokladov a schopnosť vidieť v ľuďoch to, čo ešte len môžu ukázať. Možno práve vo vašej firme a vo vašom tíme.

Potrebujete pomôcť s náborom a výberom nového člena tímu? Oslovte nás.